Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ψυχογενής ανορεξία: η σχέση με το σώμα


                                                                  από τη Βούλα Χρυσοχοΐδου, MSc Κοινωνική-Κλινική Ψυχολόγο


Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας διαμορφώνεται μέσα από τις αντιλήψεις μας για το μέγεθος του σώματος και τις στάσεις ή/και τα συναισθήματα του μας προς αυτό.

Η διαταραχή της σχέσης του ατόμου με το σώμα του αποτελεί μία από τις κυριότερες εκδηλώσεις της ψυχογενούς ανορεξίας. Οι νεαρές γυναίκες συνήθως παραπονιούνται ότι το σώμα τους δεν έχει το επιθυμητό βάρος ή σχήμα, δυσφορούν ακόμα κι όταν το βάρος τους είναι χαμηλότερο των φυσιολογικών ορίων και εστιάζουν συχνά σε περιοχές όπως το στήθος, οι γλουτοί, η κοιλιά και οι μηροί, τις οποίες αντιλαμβάνονται ως διογκωμένες και δύσμορφες. Η αντίληψη αυτή τις οδηγεί συχνά στο να φορούν φαρδιά ρούχα, για να καλύψουν «τα προβληματικά σημεία» και να αποφύγουν έτσι τα επικριτικά βλέμματα των άλλων, όπως οι ίδιες πιστεύουν.


Το σώμα εξάλλου αποτελεί και ένα βασικό πεδίο σύγκρουσης τόσο με τους άλλους, όσο και με τον ίδιο τους τον εαυτό, καθώς η μεταμόρφωση του αποτελεί τον κύριο στόχο της ύπαρξης τους. Αυτοαξιολογούνται σχεδόν αποκλειστικά από το αν θα καταφέρουν να αποκτήσουν το «ιδανικό σώμα», όπως οι ίδιες το ορίζουν, προβαίνοντας σε περιοριστική διατροφή σε ποσότητα και ποικιλία, σε έντονη σωματική άσκηση και σε προκλητούς εμετούς, χρήση διουρητικών ή καθαρτικών σε περιπτώσεις που προβούν σε υπερφαγικό επεισόδιο. Οι συμπεριφορές αυτές για τον έλεγχο του βάρους και του σχήματος του σώματος μακροπρόθεσμα μπορεί να επιφέρουν αλλαγές μη αναστρέψιμες στην υγεία.


Βιβλιογραφική πηγή:
 Γονιδάκης, Φ. & Βάρσου, Ελ. (2008). Ψυχογενής Ανορεξία. Αθήνα:ΒΗΤΑ Medical Arts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου